puskas
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-09-15
 
Videók
 
Linkek
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Jimmy Hill, az angol válogatott korábbi futballistája:

Bevallom, hogy amikor Puskás Ferencet láttam játszani, mindig elállt a lélegzetem. Nem volt hat lába, nem ő volt a világ legatletikusabb futballistája, de ő bánt a legjobban a labdával, az biztos. El kell ismerni, nekünk, angoloknak sosem volt ekkora játékosunk. És valószínűleg nem is lesz.”

 
Hírek,cikkek
Hírek,cikkek : A legek ura

A legek ura

Amit ő elért, annál többet ember nem érhet el. Magyarországot angol rövidítéssel úgy jelölik, hogy HUN, sokhelyütt meg úgy azonosítják, hogy Puskás. Noha évtizedeken át külföldön élt, eggyé vált a nemzettel, ami –kivételes kvalitásain túl – a futball végtelen hatalmát is bizonyítja. Lehetett volna megannyi muzsikus vagy képzőművész a leghíresebb magyar (hazánk író- és költőfejedelmei ebből a szempontból eleve hátrányban voltak), mégis egy labdarúgó jutott el abba a magasságba, amelynél már nincs feljebb.


S igazából semmi más alapja nem létezik ennek, mint az, hogy meghódította a világot egy futballjátékos, aki azt művelt a bal lábával meg a labdával, amit csak akart, akár belsővel vagy külsővel játszotta meg, akár rüszttel küldte kapura a gömböt. Mert Puskás Ferenc szeretetre méltó egyéniség volt, de rendes ember sok van. Ám egyikük sem álmodhat arról, hogy úgy magába bolondítja a földkerekséget, ahogyan azt minden idők legnagyobb Öcsije tette.

És nem is csak csak szimplán: duplán.

Labdarúgóként ő volt a kétéltű ember.

Az első „élete” 1943-tól 1956-ig, a második 1958-tól 1966-ig tartott. Összesen több mint húszéves felnőtt pályafutás! Ideillő szó ez a pálya, hiszen Puskás valóban a pályára született. Tizenhat évesen már a Kispest egyben, tizennyolc esztendősen a nagyválogatottban játszott. Amikor az élvonalban feltűnt, a hajdani, szédítően gazdag magyar futballkultúra legendás alakjai azt mondogatták egymásnak: „Menjünk ki a KAC meccsére, mert van ott egy gyerek...” Még nem tudták, hogy „címer” lesz belőle, de már sejtették: Schlosser, Orth és a többi zseni utóda bukkant elő. Szimbolikus jelentőségű, hogy a válogatottban Zsengellér oldalán debütált.

A center és a balösszekötő közti kapcsolat hűen tükrözte: a magyar futballban a második világháború után is a korábbi nagyszerű hagyományok szerint alakul minden, azaz hazánk a legkomolyabb tényezők egyike marad a világ labdarúgásában. Hogy mennyire így történt, aztmi sem bizonyítja jobban,mint hogy Magyarország válogatottja az 1938-as vb-n is döntőt vívott, meg az 1954-esen is. A kettő között csak egy világbajnokság volt, de arra honfitársainkat nem nevezték...

 

Ám mi minden zajlott le 1954-ig!

Addigra Puskás négyszeres gólkirály lett – 1948-ban ötven dugóval –, s már nem félig vidéki kiscsapatban, hanem a világ akkori legjobb klubegyüttesében játszott, mivel a rezsim létrehozta (majd gondosan megerősítette) a Honvédot. Hogy micsoda gárda volt az, arra jellemző: a Bajnokcsapatok Európa Kupáját gyakorlatilag a Honvéd indította el. Amikor ugyanis a Wolverhampton (1954 decemberében) 3-2-re legyőzte a piros-fehér együttest, Stan Cullis, a Wanderers menedzsere kijelentette: „Ezzel a diadallal nyilvánvalóvá vált, hogy klubszinten mi vagyunk a kontinens legjobbjai.”

Ám Gabriel Hanot, a L’Equipe című francia lap főszerkesztője sporttörténeti cikket írt arról, hogy ez a megállapítás csak akkor lehetne igaz, ha Budapesten is találkozna a két csapat, s a két meccs összesítése az angol bajnoknak kedvezne. Így jött létre a BEK, de az első számú európai klubtornán a Honvéd csak akkor – 1956 őszén – mutatkozott be, amikor már szétszéledni készült a világhíres együttes...

Puskás közben olimpiai bajnok lett (a jugoszlávok elleni 2-0-ás döntőben az első magyar góllal feledtette kihagyott tizenegyesét); a nevezetes londoni 6-3 kivívásakor olyan gólt szerzett, amelyet még évtizedekkel később is futballműsorok nyitó képsoraként láthattak a televíziónézők; és egyáltalán, a század őrnagyává lépett elő (nem csak az évszázad mérkőzése miatt). Ezért is fájdalmas, hogy a FIFA 1999-ben kihagyta a huszadik század All Star-csapatából: a három csatárnak Garrinchát, Di Stefanót és Pelét választotta.

Az évszázad vb-válogatottjába viszont bekerült – ebben Garrincha, Puskás és Pelé alkotta a támadó triót –, jóllehet az 1954-es világbajnokság második magyar mérkőzésén megsérült, az 1962-es tornán pedig már a csoportmérkőzések után kiesett a spanyol nemzeti együttessel. Ötvennégy... Arra a vb-re úgy érkezett, mint a legek ura, azaz a földkerekség legkiválóbb válogatottjának legragyogóbb játékosa. Sőt, annál is több volt. A tömegek bálványa és a hatalom kirakatembere, egyben örökös fricskázója. Utóbb azt mondta: „Sosem politizáltam, nem léptem be a pártba. Tartottam néhány beszédet; ha leírták, akkor felolvastam. Nem volt más választás, oda kellett állni.” Ugyanakkor a futballisták számára is kötelező fejtágítókon rendre azzal fordult a kiküldött elvtárshoz: „Meddig fog ez tartani?”

Rendkívüli népszerűsége folytán szinte bármit megtehetett; egy ízben, amikor Rákosi Mátyás fehér öltönyben fogadta a labdarúgókat, jól hallhatóan pincérnek nevezte a félelmetes pártvezért, aki – bár másnak az efféle tréfát nem bocsátotta volna meg – elengedte a megjegyzést a füle mellett. Közkedveltsége mindenekelőtt a játékából, de abból is táplálkozott, hogy közvetlen, egyenes és kedvesen bohém volt, keresetlen mókáit pedig ugyanúgy imádta a nép, mint tanulhatatlan és utánozhatatlan futballista-mutatványait. (Az utóbbiak kapcsán említette Orth György: „Puskás egyetemi tanár lehetne a labdarúgás katedráján.”)

Ezeket az attrakciókat unta meg az 1954-es vb első magyar-nyugatnémet mérkőzésén (8-3) Liebrich, aki brutálisan kiiktatta a magyar csapatkapitányt. E sérülés volt talán az első jel Puskás életében, hogy esetleg hajszál is kerülhet az addig mindig makulátlan levesbe; például akkor, ha a magyar csapat nem lesz világbajnok. A történetet betéve tudja mindenki: a döntőben az NSZK együttese 3-2-re győzött, és a harag nem kis részben a vesztes csapat kulcsfigurájára zúdult, miután az előző vb-döntő két részvevőjét, Brazíliát és Uruguayt Puskás nélkül sikerült felülmúlni, ráadásul Kocsis Sándor a torna gólkirálya lett (noha a legfontosabb meccsen egyszer sem köszönt be).

A garnitúrán belül már korábban is feszültség támadt – részben a Budai, Kocsis, Czibor ferencvárosi hármas Honvédhoz vezénylése, részben amiatt, hogy a világbajnokságot megelőző utolsó válogatott mérkőzés, a londoni 6-3-at megfejelő, 7-1-es magyar–angol után Puskás és Bozsik a többszörösét vehette fel annak a pénznek, amit a társak kaptak –, de azt kezelni lehetett volna az aranyéremmel. Az irtózatos csalódás nyomán viszont az egész társadalom főbűnöst keresett a négy évig verhetetlen, ám „pimf” ezüsttel hazatérő, másfél órára kivételesen nem önmagukat adó, ideálokból egyszeriben országrontókká váló alulmaradók között. Így lett a Sebes-csapatból sebes csapat...

Puskást ez hasonlóképpen megviselte, mint az, hogy a Honvéd 1956-os nyugat-európai túrája, valamint az 1957-es brazíliai portya után a Bécsbe kiutazó magyar vezetők közölték vele: jöjjön haza nyugodtan, de számítson arra, hogy – ha egyéb retorzió nem vár is rá – egy évre eltiltják a labdarúgástól. (Azért őt, mert „Öcsi” volt a csapatkapitány.) A kihagyást semmiképp sem akarta, noha abban az időben korántsem futballozott úgy, ahogyan korábban. A válogatott 1956 őszén négy mérkőzést nyert meg egymás után idegenben, de Bukovi Márton szövetségi kapitány, sőt a Puskással együtt felnövő Bozsik József is nemegyszer leteremtette a valaha volt legnagyobb magyar 10-est mind szembeszökőbb túlsúlya és sorozatosan gyengébb játéka miatt. Úgy festett, a futball géniusza már nem lesz a régi...

Ezzel szemben újjászületett.

Sándor „Csikar” egyenesen a parádés pályafutás leginkább felbecsülhetetlen teljesítményének tartja, hogy a látszólag leszálló ágban lévő Puskás a Real Madrid legfényesebb csillagai közé emelkedett.

Azaz a második élet sem volt kevésbé sikeres az elsőnél. Pedig Puskás hosszú ideig nem futballozott, ennél fogva csak tovább hízott, és közben az emigrálás súlyos gondjai nyomasztották. Ráadásul Östreicher Emil, a Honvéd szintén „disszidens” technikai vezetője nem akárhol és nem akárkinek ajánlotta be kedvenc Öcsijét: a Real Madridnál Santiago Bernabeunak. (Minimum egy zárójeles megjegyzést megér az is, hogy „Don Emilio” ugyancsak felfoghatatlan karriert csinált a saját területén.)

A madridi klubelnök jobbkeze az állásával játszott, amikor egy kövér embert vitt a spanyol fővárosba, de Puskás nem hagyta cserben őt: hetek alatt, tőle addig elképzelhetetlen akaraterővel lefogyott, s bár „királyi” premierjén a Buenos Aires-i nézők még azzal gúnyolták, hogy „Puskas, que buscas?” (Puskás, mit keresel?)”, a magyar fenomén hamar a torkukra forrasztotta a szót. A Real Madridban ugyanúgy négyszer lett gólkirály, mint a Kispestben, illetve a Honvédban, és első hat évadában egyszer sem maradt húsz gól alatt a spanyol bajnokságban.

A hatodik évadban már harminchét éves volt... 1960-ban viszont még „csak” harminchárom, így könnyedén vágott be négyet az Eintracht Frankfurtnak a BEK döntőjében. A másik hármat Di Stefano szerezte, és a 6-3-hoz hasonlóan nevezetes 7-3-at úgy is emlegették: Puskás–Di Stefano 4-3. A meccsnek csak itthon nem volt nagy visszhangja. A korabeli Népszabadság a következőképpen számolt be a találkozóról: „A glasgow-i Hampden Parkban több mint 100 000 néző előtt került sor a labdarúgó BEK döntőjére a Real Madrid és az Eintracht Frankfurt között. Az első negyedóra eltelte után a spanyol csapat végig fölényben játszott, és 3-1-es félidő után 7-3-ra nyert. A Real Madrid ezzel ötödször lett a torna nyertese.” A gólszerzők nem fértek be a lakonikus rövidségű „tudósításba”... Két esztendővel később ellenben már megjelent, hogy Puskás mesterhármast ért el a Benfica elleni BEK-döntőben, amelyet a portugál együttes 5-3-ra nyert.

Sok mindenen el lehet tűnődni... Ám mostmaradjunk csak annál: Puskás két BEK-döntőben hét gólt ért el! De hát (az ő esetében) ez sem csoda, hiszen a Kispestben és a Honvédban 349 bajnoki meccsen 358, a Real Madridban 179 találkozón 159, a válogatottban 85 mérkőzésen 84 gólt szerzett. Bódító adatok, miként azon is csupán ámulni lehet, hogy Madridban hasonló népszerűségre tett szert, mint idehaza. De imádták – már edzőként – Chilében vagy Paraguayban is, Görögországban meg Ausztráliában pedig egyenesen leborultak előtte. (Naná, 1971-ben a BEK döntőjébe vezette az athéni Panathinaikoszt!)

Itthon huszonöt évig nem látták, aztán 1981-ben Szepesi György – aki annak idején az MLSZ elnöke volt – kijárta, hogy a magyar–angol vb-selejtező előtt rendezzenek öregfiúk-mérkőzést, és azon Puskás Ferenc is vegyen részt. Az élő legenda akart is, nem is hazajönni, de a mámoros fogadtatástól úgy meghatódott, hogy kiment a díszpáholyhoz, és mélyen meghajolt a szocialista rendszer politikusai előtt. Egy évtizeddel később végleg hazatért; akkor már túl voltunk a „Tovariscsi, konyec!” plakátokon.

Noha ilyesmire egyáltalán nem gondolt, 1993-ban négy mérkőzésre megtették szövetségi kapitánynak, és amikor Dublinban, az ír–magyaron bemondták, hogy „coach: Ferenc Puskás”, a publikum percekig felállva ünnepelte. Negyven esztendővel a 6-3 és harminccal az után, hogy – szintén a Wembleyben – fellépett a világválogatottban az angol szövetség centenáriumán...

Már akkortájt, a kilencvenes évek elején sem volt igazán rendben, de a betegség csak később hatalmasodott el rajta. Hetvenkilenc éves korában, 2006 novemberében bekövetkezett halála előtt bizony hosszú esztendőkig nem tudta, kivel beszél. Igaz, a kórházba már csak keveseket engedtek be hozzá, de amíg nem borult rá a Kútvölgyi magánya, az emberek ugyanúgy megsimogatták, és hasonlóképpen büszkélkedtek azzal, hogy megérinthették Puskást, mint fénykorában.

A világ annyiban sem változott, hogy politikailag megint igyekeztek felhasználni, de a futballban az is jó, hogy a földkerekség legnagyszerűbb játékában nem lehet „leírni” sem a jobb-, sem a baloldalt: mindkettőre egyaránt szükség van. Az Aranycsapatnál maradva: miféle hülyeség volna, ha valaki csak Buzánszkyt, Bozsikot, Budait, Kocsist, másvalaki pedig kizárólag Lantost, Zakariást, Puskást, Czibort említené. S mi lenne a hol jobbra, hol balra vetődő Grosiccsal, valamint a középen álló Lóránttal és Hidegkutival?

A bámulatos Puskás a maga részéről megtette, amit a nemzet egyesítéséért megtehetett.

Elvégre – az ország vele való azonosítása nyomán – azt sem csodálnám, ha egyszer valahol így neveznék: Magyarország Ferenc.

 
1927-2006

     

 
Kispesti AC
 
Honvéd
 
Magyar Válogatott
 
Real Madrid
 
Panathinaikos

           

 
Egy Real szurkoló

„Manapság már nem járok meccsre, a tévében is csak ritkán nézem meg a Realt, mert ez már nem igazi csapat – folytatja öreg barátunk. – Puskás emelte fel a csapatot, akkor volt itt valódi futball. Legyenek büszkék arra, hogy magyarok, hogy egy ilyen nagy ember honfitársai.”

 
Raul,a Real csatára:

"Te vagy a legnagyobb, nagy öröm olyan csapatban futballozni, amelyben te játszottál"

 
Soha nem feledünk!

    

Ugye eljössz még,
ugye eljössz még?
Ha hallod majd az
elefánt dübörgést,
Ugye eljössz még,
talán eljössz még,
Mi várunk rád, ha
szól a dübörgés,
Ugye eljössz még?

 

 
Puskás
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)